Skąd się bierze anemia?
Niedokrwistość to stan chorobowy, kiedy organizm produkuje zbyt mało czerwonych krwinek i niski jest także poziom hemoglobiny. Lekarz doskonale wie, co robić, by postawić diagnozę, ale czy osoba, która podejrzewa u siebie anemię, wie, z czego mogła ona wyniknąć? Przyczyny anemii mogą być bowiem różne, przez to też anemia to nie jedna choroba, a kilka jej rodzajów.
Za mało żelaza sobie dostarczasz
Człowiek pożywia się, by mieć energię i dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, które pozwolą utrzymać ciało w formie przez wiele lat. Jednak kiedy któregoś ze składników jest za mało, organizm daje o tym znać. Tak jest w przypadku braków żelaza.
Jest to najczęstszy rodzaj anemii. Jako że szpik kostny potrzebuje żelaza do tworzenia hemoglobiny, która potrzebna jest w kolejności do stworzenia czerwonych krwinek. Niedobór żelaza zaburza cały ten proces, stąd dochodzi do niedokrwistości.
Zbyt mało witamin
Niedostarczanie organizmowi witamin także może poskutkować anemią. By wyprodukować czerwone krwinki, poza żelazem trzeba przyjmować z pokarmem także kwas foliowy i witaminę B12, dzięki nim będzie ich wystarczająca ilość. Dieta pozbawiona tych składników odżywczych prowadzi do wiadomego stanu zwanego anemią złośliwą.
Choroby temu winne
Przyczyną anemii aplastycznej, rzadkiej odmiany niedokrwistości, są choroby autoimmunologiczne, infekcje, jak również niektóre z przyjmowanych leków oraz narażenie na chemikalia.
Zbyt wolna produkcja erytrocytów
Czasami dzieje się tak, że czerwone krwinki są niszczone szybciej, niż szpik kostny jest w stanie wyprodukować nowe i je zastąpić. Stan ten mogą wywoływać niektóre choroby krwi. Ten rodzaj niedokrwistości nosi miano anemii hemolitycznej. Można ją odziedziczyć lub nabyć w późniejszym wieku.
Zły kształt sierpa
Zdarza się, że hemoglobina przyjmuje wadliwą formę i zmusza krwinki czerwone do przybierania nieprawidłowego kształtu półksiężyca – sierpa. Te nieregularne krwinki obumierają przedwcześnie, co prowadzi do chronicznego niedoboru erytrocytów.